23948sdkhjf

49 miljoner till solceller

Midsummers solcellfabrik i Järfälla har fått beviljat 49 miljoner kronor i stöd för småskalig testproduktion med en helt egen metod.
Midsummer i Järfälla ska tillverka kiselfria CIGS-solceller. I stället för kisel används en tunn film at koppar, indium, gallium och selen som ljusabsorberande lager.

Midsummer kommer motsatt de flesta konkurrenter att använda en helautomatisk teknik kallad sputtring. Metoden är hämtad på cd- och dvd-industrin och med denna metoden kan man pressa produktionskostnaderna betydligt. Midsummer har hittills haft en mindre pilotanläggning. Det nya stödet på 49 miljoner kommer från Energimyndigheterna och pengarna gör det möjligt för företaget att starta produktion med sin metod i större skala. Stödet utgör 45 procent av den totala projektkostnaden.

Forskningen på CIGS-solceller startade på 1970-talet. Målsättningen då liksom nu var att komma bort från kiselbaserade solceller för att kunna minska materialkostnaderna. Forskarvärlden har fram till idag främst varit koncentrerad på att ta fram celler med allt högre verkningsgrad. Man har lyckats mycket väl då dagens CIGS-solceller har nästan lika hög verkningsgrad som kiselbaserade solceller. Dock har den använda deponeringsmetod inte varit lika lämpad för massproduktion då deponeringstiderna är mycket långa och det krävs ett mycket högt vakuum i processen. Sättet att lösa dessa svårigheter, men ändå vara kostnadseffektiv är en nyckelfråga för solcellsbranschen. Företaget Solibro har en lösning baserade på forskningen vid Ångströmslaboratoriet, Midsummers innovativa lösning är baserad på grundarnas erfarenheter av att automatisera högteknologisk tillverkningsprocesser.

Midsummers fokus på automatiseringen förväntas göra solcellen betydligt mer kostnadseffektiv. Det långsiktiga målet är att kunna tillverka solceller till en kostnad som möjliggör elproduktionskostnader som är konkurrenskraftiga i förhållande till de elpriser som konsumenten idag betalar.

Midsummers grundläggande idé är att massproducera solceller och sälja dess till modultillverkare, till mycket konkurrenskraftiga priser. Midsummer AB fick under 2007 ett villkorslån av Energimyndigheten för att under 2008 utveckla och kommersialisera affärsidén. Midsummers fyra grundare startade företaget 2004 för utveckling och produktion av billiga tunnfilmssolceller. Midsummer har idag 10 anställda och är belägna i Järfälla.

Källa: Energimyndigheten
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125