23948sdkhjf

Stort gap mellan tillverkade och sålda bilar

Volymer för tillverkning och försäljning hänger inte ihop. Världens tolv ledande fordonsproducerande länder står för en anmärkningsvärd produktionsökning av lätta fordon under året.
Enligt en finansiell rapport från Öhrlings PricewaterhouseCoopers är gapet stort mellan antal tillverkade och sålda bilar under 2010.

Samtidigt fortsätter tillväxtländerna sin frammarsch. Utöver Kina som redan är största fordonstillverkare väntas Indien utmana Tyskland om fjärdeplatsen redan 2015.

När det gäller drivmedel så prognostiseras försäljningsökningen av elbilar att bli som störst under 2012 och 2013. Det visar aktuell statistik från PricewaterhouseCoopers Automotive Institute.

Differens på 25 %
Enligt analysen står världens tolv ledande fordonsproducerande länder för en anmärkningsvärd produktionsökning av lätta fordon under året.

Mellan maj 2009 och 2010 var ökningen hela 47,6 %. Uppgången när det gäller försäljningssiffrorna motsvarande period stannade dock på 22,2 %.

– Vi ser därmed en sällsynt stor differens på dryga 25 procentenheter mellan volymer för tillverkning och försäljning, säger Bo Karlsson, branschansvarig för Automotive inom PricewaterhouseCoopers i Sverige i ett pressmeddelande.

Han fortsätter: ”Än mer intressant blir bilden om vi exkluderar Kina från statistiken. Tillverkningsmässigt blir skillnaden inte så stor. Om man däremot ser till försäljningen uppgår den globala ökningen endast till 12,9 %. Detta tyder på att Kina står för en markant del av den totala försäljningsökningen.”

Kina nummer ett
Produktionsavsättningen är alltså ett problem framöver och analysen konstaterar att förutsättningarna för att återfå en balans skiljer sig åt mellan olika delar av världen.

Kina som genererade både organisk och stimulansdriven tillväxt under 2009 fortsatte till stor del att visa på en exceptionell utveckling under 2010.

– Kina är redan nummer ett på tillverkningsarenan. Men vi ser även att andra tillväxtländer fortsätter sin frammarsch. Thailand passerar till exempel Frankrike som produktionsland redan 2012 och med stor sannolikhet utmanas Tyskland av Indien om fjärdeplatsen redan 2015, berättar Bo Karlsson.

Osäker framtid
Den europeiska marknaden höll däremot fast vid tillverknings- och försäljningsvolymer med hjälp av olika former av stödprogram under 2009.

Nu följer en period med en överhängande risk för en kombination av nedmontering av stimulansinsatser och eventuell fortsatt konjunkturosäkerhet.

I Nordamerika landade tillverkningsökningen på hela 70 % för första halvåret 2010 i förhållande till motsvarande period 2009 trots ett mättat tillstånd på marknaden.

Anledningen är till stora delar en konsekvens av ökad tillverkning till följd av lagerjusteringar. Detta i en försäljningssituation som riskerar stagnation under andra delen 2010.

Elbilens år
– En del av analysen ägnas åt vilka drivmedel som kopplas till nybilsproduktionen fram till och med 2014. 2011 benämns ofta som elbilens år men det blir en än större ökning av antal nya bilar med el som drivmedel under 2012. Även om det är stora ökningar som sker framöver så prognostiserar analysen att elen som drivmedel endast står för 1 % av nybilparken år 2014, avslutar Bo Karlsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.417