Nordens största solkraftanläggning
Anläggningen som finns på taket på en finsk ABB-fabrik ska bland annat testa hur den här typen av solkraftanläggningar fungerar i det nordiska klimatet.
Elen som genereras ska användas för att ladda batterier till fabrikens gaffeltruckar och kapa toppar i energianvändningen i fabriken.
Håller energinotan nere
-Det här systemet är ett bra exempel på fördelarna med lokal energiproduktion nära energianvändaren, säger Antti Suontausta, ABB.
Han fortsätter: ”El från solceller skapar mervärde för användarna, särskilt i kommersiella fastigheter och industrifastigheter, där solkraft kan bidra till att hålla nere energinotan vid toppar i energianvändningen.”
Finland är visserligen inte ett land känt för solsken i överflöd. Ändå väntas solkraftanläggningen på 181 kW generera runt 160 000 kWh el per år – bland annat tack vare de långa sommardagarna – motsvarande årsbehovet av hushållsel för cirka 30 bostäder.
Elen matas direkt in i fabrikens elnät och förser gaffeltruckarnas batteriladdare med elkraft. Eventuellt överskott används inom andra områden av fabriksnätet.
Smart placering
- Placeringen av solkraftverket på fabrikstaket är smart också med tanke på att anläggningen inte tar någon ytterligare mark i anspråk, säger Jyrki Leppänen, marknadschef för ABB:s omriktare för solkraftverk i ett pressmeddelande.
Han fortsätter: “ABB i Finland har det globala ansvaret för företagets utveckling, tillverkning och marknadsföring av omriktare för solkraftverk. Med denna anläggning får vi möjlighet att testa våra produkter ihop med solcellsmoduler i kall väderlek. Dessutom kan vi testa deras kompatibilitet med system för fastighetsautomation.”
Testar ny teknik
Projektet, som kostar runt 500 000 euro, är delvis finansierat av Finlands arbets- och näringsdepartement via investeringsfonden för projekt inom förnybar energi, vars strategi bland annat är att ta fram ny teknik och skapa nya jobb inom denna sektor.
Solkraftsystemet, och i synnerhet den centrala omriktaren, ger ABB värdefulla kunskaper om hur den här typen av solkraftanläggningar fungerar i det nordiska klimatet som präglas av kall väderlek, lite solsken och långsam övergång mellan dag och natt.