23948sdkhjf

Ska separera bly från mässingsskrot med ny metod

Återvinningsgraden på mässing är mycket hög eftersom ingredienserna är dyra.
En ny metod ska separera bly från mässingsskrot. Det är organisationen Swerea Mefos som ska utveckla metoder för att separera metallerna vid återvinning och därmed få en blyfri råvara. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Vi kommer att titta på en metod där vi med värme och vakuum separerar mässing till sina beståndsdelar koppar, zink och bly. Koppar och zink kan då återanvändas till att göra blyfri mässing och blyet går tillbaka till en blyproducent, säger Tobias Lindbäck, projektledare.

I dag går det att tillverka blyfri mässing och efterfrågan på sådan uppges öka.

Mässing är en metall som är ofta används för rör och kopplingar inom vattendistribution. Metallen består till största delen av koppar och zink men för att få rätt egenskaper tillsätts också andra metaller som bland annat bly för att möjliggöra bearbetning vid till exempel svarvning.

Bly i vatten har dock visat sig vara ett hälsoproblem och därför begränsar myndigheter och branschorganisationen mängden bly i mässing. Den svenska mässproducenten Nordic Brass Gusum har av det skälet utvecklat en ny mässingstyp som är helt blyfri men ändå lätt att bearbeta.

– Själva projektgruppen består av två personer från Mefos och två personer från Nordic Brass Gusum. Inom projektet kommer ett 15-tal personer att arbeta. Budgeten för hela projektet är 2,9 miljoner kronor varav 1,6 miljoner är till för att arbeta med bly i mässing. Utöver bly kommer vi även titta på att separera oönskat kisel ur mässing vilket inte nämndes i nyheten, uppger Tobias Lindbäck för Metal Supply.

Återvinningsgraden på mässing är mycket hög eftersom ingredienserna är dyra.

Projektet genomförs tillsammans med företaget Nordic Brass Gusum som är Sveriges enda mässingstillverkare. Det finansieras av Energimyndigheten och Nordic Brass Gusum.

Varje år produceras ungefär 30 000 ton mässing i Sverige. Eftersom värdet på mässing är högt finns ett väl fungerande cirkulärt system där alla rester från produkttillverkningen återförs till mässingsproducenten.

Swerea skapar, förädlar och förmedlar forskningsresultat inom områdena material-, produktions- och produktutveckling. Målet är att tillföra affärsmässig nytta för medlemmar och övriga kunder och att stärka konkurrens- och innovationsförmågan hos det svenska näringslivet.

Koncernen har cirka 550 medarbetare. Verksamhet finns i Stockholm, Jönköping, Luleå, Mölndal, Piteå, Eskilstuna, Linköping, Trollhättan och Olofström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.174