23948sdkhjf

Trump trycker på paus för ståltullar till EU:s medlemsländer

Vita huset meddelade i sista stund att USA:s viktiga handelspartners, inklusive EU:s medlemsländer, inte ska omfattas av USA:s ståltullar – i nuläget.

Tanken var att ståltullarna skulle träda i kraft på fredagsmorgonen, men bara några timmar innan införandet skulle verkställas kom Vita huset med sin officiella bekräftelse.

– Tullarna på import av stål och aluminium skjuts fram till 1 maj 2018, skriver Vita huset i ett uttalande och listar EU:s medlemsländer, Argentina, Australien, Brasilien, Kanada, Mexiko och Sydkorea.

– Vart och ett av dessa länder har ett viktigt säkerhetsförhållande med USA. Vi för en diskussion med länderna "om ett tillfredsställande alternativ till att ta itu med den hotande försämringen av den nationella säkerheten genom import av stålprodukter, enligt uttalandet.

Nyheten rapporterades tidigare från Washington av flera medier. De hänvisade till ett anförande som den amerikanska regeringens handelsrepresentant Robert Lighthizer höll inför senatens finansutskott.

– Tanken som presidenten har, baserad på ett antal kriterier, är att vissa länder borde lämnas utanför. Det är länder som vi förhandlar med. Vad han beslutat göra är att pausa implementeringen av tullarna när det gäller de länderna, sade Lighthizer i senatutskottets egen webbsändning från mötet.

EU-tjänstemän sade till Financial Times, innan Vita huset gått ut med sin bekräftelse, att undantaget för EU förutsätter att EU gör framsteg när det gäller att minska USA:s handelsunderskott med Europa. När nyheten väl kom var EU-ledarna samlade på toppmöte i Bryssel. De ville dock avvakta med kommentarer tills en officiell bekräftelse kommit.

Trump har motiverat 25 procent tull på importerat stål och tio procent tull på aluminium med att den nationella säkerheten är hotad om den amerikanska stålindustrin slås ut. EU har argumenterat för att det inte är Europas stålexport som hotar amerikanska jobb. Statsminister Stefan Löfven påpekar att det framför allt är överkapaciteten i Kinas stålproduktion som är problemet. EU anser dock att tullarna strider mot internationella handelsregler.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078