Konferens om kompetenssäkring
Konferensen, som hålls på Regus Business Center på Vretenvägen 13 B i Solna, inleds med en presentation av Torsten Ekström av de europeiska kvalifikationskraven för underhållspersonal, som är specificerade i SS-EN 15628 – Kvalificering av underhållspersonal.
Standarden är en bra bas att stå på för att långsiktigt kunna säkra kompetensen, menar Torsten Ekström.
Han tänker presentera hur den kan användas i praktiken. Ekström ger även en bild av hur det framtida arbetet gällande validering och certifiering av underhållspersonal kommer att bedrivas inom Svenskt Underhåll och i Europa.
Jakob Johansson, Gleechi, talar om ”Inlärning med Virtual Reality”. Genom att koppla samman traditionell utbildning med ny teknik, till exempel Virtual Reality, har man uppnått enastående resultat.
Oskar Olofsson, WCM Consulting, föreläser om standardiserade arbetssätt. Det innebär att personalen dokumenterar ett ”bästa arbetssätt” för olika arbetsmoment. Sedan utses och utbildas instruktörer, som i sin tur lär ut dessa arbetssätt. Uppföljning sker löpande. Det ger en kontinuerlig kompetensöverföring och ett UH med hög kvalitet.
Anna Cato Moe, Göteborgs Tekniska College, föreläser om underhållsutbildningar inom gymnasie- och yrkeshögskolan. Skräddarsydda utbildningsprogram i nära samarbete med arbetslivet leder till tydliga yrkesroller som efterfrågas på arbetsmarknaden. Göteborgs Tekniska College har skapat genomtänkta utbildningsprogram med möjlighet till praktik inom industrin.
Dagen avslutas med Mathias Lewén, Industriqompetens, som talar om ”Rekrytering av morgondagens personal”. Han presenterar olika sätt för att långsiktigt attrahera och behålla personalen, samt vad den yngre generationen värdesätter hos sina arbetsgivare.