Vd-snack: Gruvnäringen – en tungviktare för svensk ekonomi
Per Ahl är en 63-åring som har ett mångårigt förflutet från större svenska industriföretag och för fem år sedan tog han över som vd för Svemin. Branschföreningen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige representerar ett fyrtiotal företag och fler än 13.000 anställda inom produktion, prospektering och teknologi.
Det är en organisation med en rik och riktigt lång historia som han basar över; dåvarande Jernkontoret bildades som en stödorganisation redan 1747 i ett Sverige där järnhanteringen och järnbruken spelade stor roll.
Nästan tvåhundra år senare, 1936, fick organisationen en mer politisk roll när Jernkontorets Gruvbyrå bildades och fem år senare grundades Svenska Gruvföreningen – som 2004 namnändrades till SveMin.
Gruvnäringen väger tungt för den svenska ekonomin, och SveMin har som en av sina uttalade uppgifter att se till att det branschkluster som byggts upp ska fortsätta att hålla världsklass.
– Vi är en bransch som är viktig på många olika sätt. Utvecklingen i världen är beroende av metaller och mineraler för en ökande befolkning och för att klara av klimatomställningen. Samtidigt ska vi själva klara av den och det gör vi inte utan en ökad elektrifiering, säger Per Ahl.
På regeringsnivå finns en ambition att förvandla Sverige till en fossilfri välfärdsnation. Målet är satt till år 2045. Energisystem och transporter, klimatneutralt byggande, energilagring och förbättrad återvinning eftersträvas.
Den svenska gruv- och mineralindustrin vill vara med på resan. Så sent som i april överlämnades gruv- och mineralnäringens egen klimatfärdplan inom ramen för det som kallas ”Fossilfritt Sverige”.
De konkreta åtgärder som Svemin har föreslagit är effektiv och rättssäker tillståndsgivning, en helhetssyn på avgifter och skatter, satsning på forskning och utveckling för fossilfria produktionsprocesser och en säker tillgång på biobränslen och el till konkurrenskraftiga priser.
– Det finns lite olika angränsande färdplaner till vår bransch – till exempel har transportbranschen en egen för sin verksamhet. Vi koncentrerar oss därför på våra interna verksamheter, som elektrifiering av alla interna transporter och där är, för att nämna ett exempel, Boliden redan på gång med elektrifiering av truckar vid dagbrottet i Aitik.
När det gäller själva produktionen gäller det att hitta nya energikällor för pelletsverk och smältverk och andra delar, konstaterar Per Ahl.
– Den största utmaningen är dock att ta hand om den koldioxid som ska tas bort ur mineraler, till exempel i kalksten, för att återföra den till marken eller återanvända den till nya produkter. Där är vi inte framme ännu.
Spårbarhet är ett ord som Per Ahl gärna använder, och hans vision är att produkterna i framtiden ska vara fullt spårbara i hela produktionsledet och leveranskedjan. Kunden eller konsumenten ska ha möjlighet att se ursprunget, och avgöra om produkten är etiskt och miljömässigt försvarbar.
Något som påminner om FSC, certifieringen för trä- och pappersprodukter, eller fiskeribranschens motsvarighet MSC, skulle kunna vara en lösning, menar han.
– Sverige som exportland behöver bli tydligare och jag är övertygad om att hållbarhetstanken kan skapa exportframgångar.
Branschen går bra just nu, metallpriserna är förmånliga, kronan lågt värderad och det svenska specialstålet är eftertraktat – och Per Ahl tror att det har goda chanser att överleva även amerikanska ståltullar.
– En risk med tullar för Europa är om Kina stängs ute från USA och de börjar dumpa priserna med export av statligt subventionerat stål.
Gruvnäringen är viktig för Sverige, men den är inte helt fri från konflikter. Det må vara mycket skog mellan landets 13 gruvområden, men det händer att gruvprojekt hamnar på kollisionskurs med naturvårdsintressen, turism, bebyggelse eller samebyar. Per Ahl är medveten om detta, men ser också möjligheter:
– Den största utmaningen är tillgången till mark. Men det går att nå fram till bra gemensamma lösningar med en bra dialog. Politikerna måste dock hjälpa oss med ett effektivt och ändamålsenligt regelverk som underlättar beslutsfattandet.
NAMN: Per Ahl, 63 år.
BEFATTNING: Branschföreningen Svemins vd sedan 2013.
KARRIÄR: Utbildad inom metallurgi vid KTH Stockholm. Tidigare anställd vid LKAB, av Industriarbetsgivarna, har haft nyckelposter som HR-chef, produktionschef och vd inom SSAB-koncernen.
FAMILJ: Gift och har tre vuxna söner, bördig från Västerås och bor i Oxelösund.
FRITIDSINTRESSEN: Friluftsliv med fiske och jakt, skidåkning på vintern.