23948sdkhjf

All teknik kräver underhåll

Flera av vårens nyheter handlar om automatisering och robotisering.

Det japanska automationsföretaget Fanuc öppnar 2019 ett nordiskt huvudkontor i Malmö för de spår att marknaden för deras produkter kommer att växa kraftigt.

Nätverket Smart Industry Forum höll nu i juni en internationell konferens i Köpenhamn med fokus på automation och robotik.

14 europeiska partners har bildat Robotunionen som, med EU-finansiering, ska backa upp startups eller småföretag för att främja robotiseringen.

Det är bara några av vårens nyheter som handlar om automatisering/robotisering.

Ökad automation och införande av robotar spås av flera bedömare bli den dominerande trenden inom industrin de kommande åren.

Denna utveckling applåderas av många. Den gör produktionen effektivare och billigare. Robotar blir heller inte sjuka, behöver inga lunch- eller fikapauser och vabbar aldrig. HR-avdelningen slipper avsätta tid för löne- och utvecklingssamtal. Och semester? Glöm det!

En konsekvens av automatiseringen är också att företag har börjat flytta tillbaka sin produktion till Sverige efter att i åratal ha bedrivit den utomlands, i länder med lägre löneläge. Kanske inte så många än så länge, men ändå ett intressant trendbrott.

På sina håll väcker automatiseringen oro. Hur ska det gå med jobben? Prognoser har publicerats denna vinter och vår som spår att ett förskräckande stort antal av dagens jobb kommer att försvinna inom en mycket snar framtid.

Vad har detta med underhåll att göra?

Jo, följande: Alldeles oavsett hur vår industri förändras framöver så kommer underhåll alltid att behövas. Det spelar ingen roll om fabrikerna, gruvorna och samhällets energianläggningar fylls med den allra senaste tekniken – allt måste kontrolleras, servas och repareras. Maskiner, sensorer, robotar, kameror, kabeldragningar, switchar, drönare, allt kräver kontinuerlig översyn och underhåll.

Utan ett effektivt, genomtänkt underhåll stannar även den modernaste fabriken.

Så det kommer att finnas underhållsjobb att utföra under överskådlig tid framöver. Uppdrag som kommer att kräva skickliga yrkesutövare av kött och blod. Men självklart kommer behov av nya kompetenser, nya yrken att växa fram parallellt med den övriga teknik- och elektronikutvecklingen. Underhållsarbetet kommer att förändras, bli mer tekniskt krävande.

Först när forskningen kring artificiell intelligens har tagit ett stort kliv framåt kan man kanske tänka sig en värld där en artificiell intelligens analyserar inkommande data och skickar en order till en 3D-printer som skriver ut den reservdel som behövs – en komponent som sedan hämtas av en drönare och monteras av en reparationspatrull som inte utgörs av människor utan av robotar.

Men där är vi inte än.

Christer Åkerlundh

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.126