23948sdkhjf

Debatt: Påverka internationellt standardiseringsarbete och öka din konkurrenskraft!

Den snabba digitala utvecklingen, och visionen om den totalintegrerade fabriken och synkronisering av värdekedjor, innebär att nya standarder behöver tas fram. Det är viktigt att svenska företag är delaktiga i det arbetet, inte minst de små och medelstora.
INDUSTRI 4.0 är inte bara ett begrepp utan många företag har börjat realisera övergången till en smart industri.
Att tidigt få inblick i och förståelse för innehåll i nya standarder liksom att kunna vara med och påverka blir därmed en strategisk fråga.

ALLT FLER BETONAR standardiseringens betydelse för innovation och global konkurrens. Standarder inom industrin anses av många som ett strategiskt verktyg som skapar hävstångseffekter för nästa generations teknik. Regeringen har precis tagit fram en standardiseringsstrategi och enligt Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde har en stor del av Sveriges konkurrenskraft möjliggjorts tack vare gemensamma standarder som underlättar handel och främjar ny teknisk utveckling. I en ny nordisk studie kring standarders inverkan på de nordiska ekonomierna, som de nordiska standardiseringsorganisationerna tagit fram, säger nära 90 procent av 1 200 nordiska företag att standardisering är viktig för framtida affärsplaner.

DE STORA SVENSKA företagen deltar redan i stor utsträckning i internationellt standardiseringsarbete. Men det är också viktigt att små och medelstora företag, som står för en betydande del av Sveriges tillväxt och innovation, är med och tar fram standarder som stöttar smart industri. Detta för att säkerställa sin egen konkurrenskraft i den industriella transformationen. För mindre bolag kan det till exempel också vara av stor betydelse för konkurrenskraften att företagets perspektiv och innovationer ligger i linje med standarder på området. Dessutom får företagen möjlighet att delta i internationella nätverk som ger tidig information om vad som händer på marknaden så de kan utveckla sina erbjudanden.

Idag ser vi hur automationsleverantörer skapar samarbeten med AI-bolag och molnleverantörer erbjuder plattformar för big data, infrastruktur och maskininlärning. Tidigare i år enades också medlemmarna i 3GPP om specifikationer för 5G kring högre hastigheter, maskinkommunikation och låg fördröjning. Snart kommer vi alltså att få se de massiva industriella tillämpningar av 5G-tekniken som man länge talat om.

DIGITALISERINGEN SKAPAR större möjligheter för mindre företag att konkurrera eftersom de kan koppla upp sig mot tillverkande industri och leverera tjänster på samma villkor som de stora. Också därför är det viktigt att små och medelstora företag är med och formar de internationella standarder som tas fram för att nå interoperabilitet mellan automations- och affärssystem och för att få in sina perspektiv i standardiseringen.

Sverige finns representerade i en internationell arbetsgrupp inom det internationella standardiseringsorganet ISO, som ska ta fram en gemensam referensarkitekturmodell för smart industri som sedan ska ligga till grund för klassificering av befintliga standarder och skapandet av nya. Referensarkitekturmodellen kommer även stödja utvecklingen av ett gemensamt språk för industriell information.

INOM ROBOTIKSTANDARDISERING ligger fokus på standarder för samarbete mellan robot och människa, något vi kommer se mer av framöver inom industrin. Dessutom pågår ett intensivt arbete inom ISO med att revidera säkerhetsstandarderna ISO 10218 Robotar och robotutrustning-säkerhetskrav för industrirobotar-Del 1 Robotar samt Del 2 Robotsystem och integration. Diskussioner förs om och i vilken omfattning samverkande robotik och ny teknologi kan införlivas i dessa och det finns nu en chans att påverka.

Dessutom startar nu standardiseringsarbeten inom området digitala tvillingar inom industrin, ett arbete som rönt stort intresse internationellt.

OM SVERIGE SKA TA EN TÄTPOSITION globalt i den pågående industriella transformationen behöver fler företag vara med och forma framtidens standarder. Deltar gör man via SIS.
Läs mer om: SIS
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.083