23948sdkhjf

KTH kickar igång ny distansutbildning

Utbildningen fokuserar på materialgrupperna polymerer och metaller.
Material i ett cirkulärt samhälle är namnet på en helt ny distansutbildning på Master-nivå, vilken drar igång på KTH i slutet av augusti i år. Utbildningen fokuserar på materialgrupperna polymerer och metaller och vänder sig till yrkesverksamma specialister.

– Syftet med utbildningen är att öka kunskapen om material och cirkularitet bland anställda inom branschorganisationer, myndigheter och företag, säger Emma Strömberg, forskare och docent i Polymera material vid KTH samt ansvarig för den nya utbildningen.

Utbildningen, vilken löper under ett läsår, är uppdelad i fem kurser om vardera tre högskolepoäng. Kurserna är:

Polymera material (3 hp)
Biobaserade material och kompositer (3hp)
Metalliska material (3 hp)
Livscykelanalys av material och produkter (3 hp)
Återvinningsmetoder för olika materialgrupper (3 hp)

Kurserna kommer att hållas på distans med förinspelade föreläsningar och lärarledda övningar online. Därutöver kommer utbildningen att innehålla en till två fysiska träffar där kursdeltagarna ges möjlighet att träffa forskare på plats från KTH för diskussion om olika problemlösningar, vilken forskning som bedrivs och vad som är på gång.

– För att kvalificera sig till de olika kurserna krävs inga egentliga förkunskaper. Men för att samtliga kursdeltagare ska ha ungefär samma ingångsförutsättningar så kommer vi att spela in olika grundläggande föreläsningar för att förkunskaperna ska vara de rätta för alla deltagare inför kursstarten, säger Emma Strömberg till Metal Supplys syskonsida Plastforum.

Tanken är att man ska kunna välja endast en specifik kurs, om man så vill, alternativt delta på samtliga kurser.

Vinnova och KTH har i dagsläget finansierat utvecklingen av utbildningen, men Emma Strömberg hoppas på att utbildningen välkomnas av branschen, så att distansutbildningen bli en fortsatt del inom KTH:s verksamhet.

KTH arrangerar utbildningen tillsammans med branschorganisationer, forskningsinstitut och företag som IKEM, Stena Recycling International, IVL Svenska Miljöinstitutet och SIS Swedish Standards Institute.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.089