Generaldirektören om gruvbrytning: alla måste bidra
Lena Söderberg, generaldirektör för Sveriges geologiska undersökning (SGU), menar att även svenska gruvor kan behövas för att tillgodose behovet, och att det även handlar om ansvar.
– Jag tycker det är viktigt att man undersöker så brett som möjligt, säger hon i SVT:s Agenda.
Vanadin, litium och kobolt är några av de värdefulla batterimetaller som gruvföretag intresserar sig för. Men prospekteringen väcker också motstånd. På Österlen i Skåne har 12 000 skrivit på en lista mot gruvplaner och olika protestgrupper samlades på Sergels torg i Stockholm på lördagen.
Lena Söderberg är generaldirektör på SGU. Där ingår även Bergsstaten som handlägger prospektering. Söderberg säger i Agenda att hon förstår både oron och engagemanget kring gruvplaner.
– Nu tittar man efter andra metaller än det som letats efter tidigare. Det finns i områden där man inte har lika mycket vana av gruvbrytning.
De kommande åren väntas antalet elbilar som är i drift öka kraftigt och därmed även behovet av metaller till bilbatterierna. Söderberg säger att man kommer behöva återanvända batterier, leta i befintliga och gamla gruvor, men även bryta nytt. I dag kommer metallerna ofta från länder som Kina, Ryssland och Kongo.
– Alla de länderna har bristfällig miljölagstiftning och mycket undermålig arbetsmiljölagstiftning, säger Lena Söderberg.
Hon menar att det handlar om svåra frågor när det gäller klimatomställningen.
– Vi vet alla att vi måste bidra, men ställs inför frågeställningar om vilket ansvar vi själva har för vår egen konsumtion. Vilka avvägningar behöver vi göra för att bidra?
– Jag tycker det är viktigt att man undersöker så brett som möjligt, på så stora områden som möjligt. Med det som grund kan vi avgöra var det är lämpligt att ha en gruva i Sverige för att bidra till vår konsumtion.
Du menar att ett ansvar ligger på oss?
– Personligen är jag illa berörd att jag inte kan känna mig säker på att det inte är barnarbete som ligger till grund för den mobiltelefon jag har.
Lena Söderberg håller inte med gruvmotståndare om att det är för lätt att öppna gruvor i Sverige.
– Nej det tycker jag inte. Vi har bara en gruva som öppnats nytt de senaste 13 åren och det är 15 totalt i drift. Det är inte lätt att öppna gruvor, det är en lång process som många gånger är rätt så oförutsägbar. Både de som vill öppna och de som kan beröras skulle tjäna på en kortare och mer förutsägbar process. Då tror jag att vi behöver involvera de som blir berörda i högre grad än nu.