23948sdkhjf

Vd:n som är aktiv på alla fronter

I en exklusiv intervju berättar vd:n för Siemens Norden om framtiden.

Med 4 200 anställda i Sverige är Siemens ett bolag som vill vara en viktig del i att digitalisera den svenska industrin. Men verksamheten är mycket bredare än så.
Allt från sjukvård och infrastruktur till processindustri och tillverkningsindustri.

En rundvandring i Siemens monter på den stora industrimässan i Hannover i april visade bolagets stora bredd. För att möta framtidens utmaningar har bolaget därför nyligen omorganiserat verksamheten.

I grova drag kan man sammanfatta den nya organisationen med att de samlar allt inom industri, det vill säga både processindustri och diskret tillverkningsindustri inom Digital Industries.

De har även renodlat allt som kopplar till smarta nät och byggnader inom affärsområdet Smart Infrastructure. Slutligen har de fokuserat allt de kallar tung projektverksamhet, det vill säga högspänningsanläggningar och gasturbiner, i verksamheten Gas and Power.

— På industrisidan ser jag att det är viktigt att få ihop process och diskret, det är olika applikationer av samma plattform och i Norden har vi redan jobbat på det viset. När det gäller infrastruktur var tidigare allt om el samlat för sig och allt om byggnad för sig men så ser inte världen ut längre, säger Ulf Troedsson som är vd för Siemens Norden.

Enligt honom var förra året ett rekordår för Siemens globalt och även mycket bra för den nordiska delen. Han nämner flera projekt, bland annat hur de bidrar med utrustning till Stora Ensos satsning i Skoghall och att Siemens levererar hela signal- och teknikdelen till Förbifart Stockholm. Men det finns många flera stora affärer.

— Det mest spännande kanske är Northvolt där vi har investerat 100 miljoner kronor och ansvarar för att ta fram hela den diskreta tillverkningen av batterier, men även hela PLM-delen och simulering med digital twin. Det är ett viktigt projekt för oss.

Av bolagets alla anställda i Sverige finns hälften i bolagets fabrik i Finspång där de bland annat tillverkar gasturbiner. Där har de också satsat mycket på additiv tillverkning, det är ett av Siemens globala center för 3D-printning och det har inneburit stora möjligheter att utveckla produkterna och effektivisera.

Enligt Ulf går det bra i Finspång idag men marknaden för gasturbiner har förändrats mycket de senaste åren och kommer säkerligen även förändras framöver. Idag är det ingen som investerar i de allra största gasturbinerna längre, däremot är det fortfarande ok för de mellanstora turbiner som görs i Finspång.

I framtiden tror Ulf att Finspångs gasturbiner kommer att ha en viktig roll och marknaden kommer tillbaka men när det gäller kraftgenerering kommer även andra tekniker som till exempel bränsleceller att utvecklas snabbt. För att hänga med i utvecklingen har bolaget nu tagit fram en turbin som kan köras på 60 procent vätgas. Han tror att vätgas kommer bli viktig för lagring av energi tillsammans med flera andra tekniker. 

— I en värld av förnybar kraft kommer elproduktionen att variera. Du kommer till en nivå när du inte kan ta tillvara på all möjlig produktion och då måste vi lagra energi och då kan vätgas vara en del. Därför är inte frågan om, utan när vätgasekonomin kommer. Jag tror att vi kommer se det inom tio år eller kanske ännu tidigare, säger han.

Inom områdena industri och energi går det bra och bolaget anställer alla de kan, men här finns en av utmaningarna. 

— Det är inte lätt att hitta bra kompetens. Tittar man på elsidan är det en brist på folk som kan starkström. Den andra biten är AI, där är det en jättebrist. När jag gick ut som teknisk fysiker blev matematikerna lektorer eller lärare. Idag är de bland de högst betalda disciplinerna, det har skiftat snabbt.

För att själva bidra till att skapa framtidens arbetskraft tog Ulf initiativet till att starta projektet Smart industri tillsammans med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och Teknikföretagen.

Smart industri uppmärksammar och uppmuntrar företag som utnyttjar teknikens möjligheter. Projektet arrangerar en rad forum över hela landet för erfarenhetsutbyte mellan företag av olika storlek i olika branscher. En viktig del av projektet är priset till ett företag som utnyttjar digital teknik för att utveckla sin affär.

— När vi träffade små och medelstora företag var en del rejält duktiga. De var väldigt innovativa med nya affärsmodeller och kunde implementera digitalisering brett på kort tid.

Siemens har även fokuserat på att locka yngre till företaget, de har bland annat anordnat hackathon för ungdomar där de får ta sig an ett problem genom att arbeta med Siemens data och program för att utveckla nya saker.

— Vilken power det är att ha 25 ungdomar som sitter och knackar appar i 48 timmar och det kommer ut idéer. Vi måste få ut budskapet till skolor för att de ska förstå hur enormt häftigt det är med den moderna industrin. Det är ingen skorsten som spyr ut rök utan det är högteknologiskt med digitala tvillingar eller VR.

Ulf ser positivt på Siemens framtida roll som en viktig aktör både när det gäller att digitalisera industrin men även inom hållbarhet. 

— Ett företag som inte har mening att bidra till en bättre värld i någon form är ett företag som inte kommer finnas i framtiden. Siemens har jobbat hårt med hållbarhet och vi har ju blivit utnämnd till nummer ett av bland annat Dow Jones.

Fakta Ulf Troedsson

BEFATTNING: Vd för Siemens Sverige och chef för Siemens Norden.
KARRIÄR: Teknisk fysiker från Lund och började därefter på Healthcare inom Siemens. Under sina 34 år i bolaget har han arbetat med allt från byggnadsteknik till mobility. För tio år sedan blev han vd för det svenska bolaget och har varit Nordenchef i 5,5 år.
FAMILJ: Hustru och två barn.
FRITIDSINTRESSEN: Kör enduro och arbetar vid den egna skogsgården. Han har precis köpt en ny skogsvagn.

  • Fakta Siemens
    Ett globalt företag med cirka 380 000 anställda varav cirka 4 200 i Sverige.
  • Arbetar med kraftproduktion och distribution, infrastruktur för byggnader och distribuerade energisystem, automatisering och digitalisering inom process- och tillverkningsindustrin samt mobilitetslösningar för järnvägs- och vägtransport.
  • Majoritetsägare i Siemens Healthineers och Siemens Gamesa Renewable Energy som fokuserar på medicinsk teknik och vindkraftsproduktion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.119