23948sdkhjf

"Norden är väl positionerat inom additiv tillverkning"

Den 18 september hölls eventet Alloys for Additive Manufacturing Symposium på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Under dagen bjöds det på djuplodande presentationer av teknologi och system, hur teknologin drivs framåt och hur framtiden ser ut inom additiv tillverkning för nordiska bolag.

EOS är en av tillställningens presentatörer. Metal Supply träffade Christer Bengtsson, Regional Manager Nordic & Baltic på EOS.

Med fanns också Olli Nyrhilä, Head of Material and Process Development Metal på EOS Oy – ett kompetenscenter baserat i Finland som har en nyckelroll i utvecklingen av EOS metallteknologi och metallpulver.

Vi träffade även Philip Schultheiss från tyska AM Ventures, som är en fond som har samma ägare som EOS, och investerar inom additiv tillverkning – samt Eduard Hryah, Associate Professor, Department of Materials and Manufacturing Technology på Chalmers.

– Det finns flera starka kluster inom additiv tillverkning i Sverige. Dessutom ett antal maskintillverkare, säger Christer Bengtsson.

Arcam och Freemelt är båda Göteborgsföretag.

Digital Metal, numera med bas i Höganäs, har sitt ursprung i Göteborg.

Christer Bengtssons roll är att greppa allt från att implementera EOS-strategin till att skapa en ökad förståelse för den industriella potentialen för 3D-utskrift.

Han har jobbat med 3D-printing i flera år och arbetade före EOS på Amexci med affärsidén expertkunnnande inom industriell 3D-utskrift.

Dessförinnan affärsutvecklade han 3D-utskrift hos Saab Ventures.

Industriell 3D-utskrift är på väg att röra sig från prototypteknik till serieproduktion.

3D-utskrift möjliggör applikationer som inte fanns på kartan tidigare. Detta öppnar nya dörrar för många industrier i Norden och Baltikum.

Centrum för additiv tillverkning i metall, CAM2, är ett Vinnova-finansierat kompetenscentrum med fokus på forskning för utveckling av material och processer för additiv tillverkning (3D-printing) av avancerade metalliska komponenter.

Centrumet är ett konsortium bestående av 22 företag och fem forskningsaktörer. Det har fått en finansiering på hela 12 miljoner euro.

De tar emot nya medlemmar men alla befintliga medlemmar måste acceptera en ny. Hittills har fem företag som velat bli medlemmar fått ett nej.

Basen är på Chalmers Tekniska Högskola centralt i Göteborg.

EOS är en teknikleverantör inom industriell 3D-utskrift av metaller och polymerer. Sedan starten har de installerat över 3 500 system.

Företaget har 20 medarbetare i den nordiska sälj- och serviceorganisationen. Totalt finns det 70 medarbetare i Eos Oy som är R&D-centret.

EOS har alltså ett center för forskning och utveckling, R&D, i finska Åbo.

Forskningen vid centret kom ursprungligen från vitvarutillverkaren Electrolux som hade det som sitt prototypcenter. Men år 2000 kom Electrolux fram till att det inte hörde till kärnverksamheten och sålde enheten.

– Vi fokuserar på maskin, pulver och processer. Det här kallar vi för vår kvalitets-triangel, säger Christer Bengtsson.

EOS kunder är jämnt fördelades, 50/50, mellan metall och plast/polymer.

Kunderna finns inom alla industrier men framförallt inom flyg, fordon och medicin.

– Siemens Turbomachinery i Finspång är en stor kund till oss. De använder våra produkter när de gör sina gasturbiner där, säger Christer Bengtsson.

Företaget menar att det finns en naturlig bas för additiv tillverkning i Sverige med tanke på att 25 procent av allt metallpulver som framställs i världen görs i Sverige.
Läs mer om: EOS
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.077