"Vi surfar på toppen nu. Mätningen från augusti pekar rakt nedåt"
Här är sjätte artikeln från SLD2019. Den kommer att följas av fler i kommande nyhetsbrev.
– Vi surfar på toppen nu. Mätningen från augusti pekar rakt nedåt. Det här går i fel riktning, säger Bengt Lindqvist, seniorekonom på Teknikföretagen.
Teknikföretagen är en av Sveriges största arbetsgivarorganisationer med 4 000 medlemsföretag som står för en tredjedel av Sveriges export.
Deras uppdrag är att ge medlemsföretagen bästa möjliga konkurrensförutsättningar.
– 2020 blir ett ganska tufft år. Men det kanske vänder mot slutet av 2020 eller en bit in i 2021, säger Bengt Lindqvist.
Teknikföretagen ska förhandla fram bästa möjliga löneavtal och villkor med de fackliga organisationerna, ge sina medlemmar rådgivning, förhandlingsstöd och kurser, men även hjälp med standardavtal och kontraktsrelaterade frågor för att stödja långsiktighet, effektivitet och lönsam affärsverksamhet.
De arbetar också med påverkan inom arbetsrätt, produkt- och kvalitetskrav samt villkor för utbildning och forskning och andra relevanta frågor. De vill bygga vidare på Sveriges historia som innovativ och teknisk stormakt genom att attrahera morgondagens talanger till ingenjörs- och teknikutbildningar.
– Det har varit kul i Kina i 20 år. De har gått från två till 25 miljoner fordon under den tiden. Men det blir svårt att återupprepa, säger Bengt Lindqvist.
Frågan är vilket eller vilka länder som kan ta över som en snabbväxare globalt.
– Indien, indonesien eller Nigeria kanske kan göra om det. Men det är en väldigt lång väg kvar. Det måste finnas institutioner på plats och de måste jobba upp en medelklass. Det ligger långt borta tyvärr, säger Bengt Lindqvist.
– Vietnam och Thailand är annars trevliga marknader, säger Bengt Lindqvist.
Men det är inte bara storleken som är intressant.
– Island är rikare än Kina räknat per capita. Det är inte mängden eller massan som är intressant utan det gäller att göra rätt saker, säger Bengt Lindqvist.
Bland Teknikföretagens medlemmar finns globala företag som Ericsson, Scania, ABB och Volvo men de flesta är betydligt mindre.
Gemensamt är att de utvecklar varor och tjänster i världsklass och att nästan all försäljning sker i global konkurrens.
Trots Sveriges relativa litenhet spelar vi tack vare tekniskt kunnande och innovationskraft en betydande roll på den internationella arenan. Teknikföretagens uppgift är att stärka medlemmarnas konkurrenskraft, oavsett om de är mindre lokala eller större globala företag.