Stärkta band med Sandvik
ABB har hjälpt Sandvik Materials Technology med smarta lösningar i deras varmvalsverk. Det innebär fler hela stålband och mindre svinn vilket spar tid, pengar och energi.
Valsverken är hjärtat i verksamheten. Det förser de andra delarna av Sandvik med valsat material, som sedan bearbetas vidare. Därför är det extra viktigt att produktiviteten är hög just här.
Efterfrågade ökad precision
ABB fick för två år sedan frågan om företaget kunde hjälpa Sandvik Materials Technology med att bygga om matarverket och installera lopperrullar i Steckelvalsverket. I lösningen som efterfrågades låg mekanik och automation tätt sammankopplade.
"Vi behövde öka precisionen i matarverket, och vi bestämde oss för att uppdatera till en hydraulisk funktion", berättar Patrick Högström, som är produktionschef på Sandvik Materials Technology.
Matarverket är den del av maskinen som matar bandet av stål in i en haspeltrumma där bandet lindas upp (hasplas) mellan valsningssticken (fram och tillbaka) så att bandet reduceras till rätt tjocklek och bredd. Haspelrullarna (trummorna) sitter inuti ugnar som håller stålets temperatur konstant på 1100 grader.
Lopperrullen håller stålbandet spänt för att öka stabiliteten. När stålet bearbetats till rätt bredd och tjocklek – eller snarare tunnhet – går stålet vidare till kallvalsverket. Här kallvalsas bandet till färdig tjocklek och värmebehandlas för att få de egenskaper som slutkunden vill ha.
Vilka var vinsterna med att bygga om matarverket och lopperrullen?
"Vi har ökat precisionen rejält och det betyder att det blir ett högre utbyte. Vi får ut mer stålband per tidsenhet nu än tidigare, fem procent mer. Det ger oss en ökad lönsamhet och det minskar vår energiåtgång. Varje stålband som måste smältas ned igen och göras om på nytt, kostar ju både tid och energi. I förlängningen vinner även miljön på detta", konstaterar Patrick Högström.
Finslipning och justering
Anders Kullgren är kundansvarig på ABB. Han har jobbat med kunden Sandvik i tio år med olika projekt som handlar om automation och elförsörjning.
"Det här är första gången som ABB utvecklar en sådan här typ av lösning. Projektet har rullat på bra och kunden är nöjd med resultatet", sammanfattar Anders Kullgren.
Patrick Högström tycker det gick relativt snabbt att tillsammans komma fram till en väl fungerande teknisk lösning. Efter det har inställningar och mekanik finslipats och justerats.
"Vi var väl förberedda som kund och det underlättade mycket. ABB har tagit ett helhetsansvar och det var viktigt för oss. Vi ville inte ha flera underleverantörer, det hade bara kostat oss mer tid och energi", säger Patrick Högström och fortsätter:
"Vi är nöjda med resultatet. Nu fortsätter vi med vårt förbättringsarbete. Nästa steg blir att göra stålet ännu tunnare."
Så skyndar han vidare ut till de varma ugnarna och det hamrande ljudet av stål som matas fram genom verket.