Höganäs drar ner på energin
Det började med att Höganäs skulle bygga en ny ugn. Företaget som tillverkar metallpulver har länge haft som mål att minska på sitt användande av energi i det så kallade Pulververket. Men de åtgärder de velat utföra har varit för kostsamma.
─ I samband med att vi skulle bygga en ny ugn såg vi synergieffekter som gjorde det möjligt att genomföra åtgärderna till en lägre kostnad än tidigare, säger Magnus Pettersson som är energisamordnare på Höganäs.
Företaget sökte ekonomiskt stöd från Energimyndighetens program Energisteget.
- När vi dessutom fick vår ansökan till Energisteget på något mindre än 30 procent av merkostnaden beviljad, blev det inom räckhåll, fortsätter han.
16 gamla fläktar fick ge vika för ett nytt, modernt fläktsystem som minskar behovet av el. Därmed blev det möjligt att förvärma förbränningsluften till ugnarna, vilket minskar behovet av naturgas.
Med hjälp av en ombyggnation kan nu överskottsvärme från produktionen användas till att minska Pulververkets behov av fjärrvärme under delar av året.
Genom åtgärderna sparas 2,5 miljoner kilowattimmar varje år. Det är lika mycket energi som 130 villor förbrukar under ett år.
─ Vårt mål med ombyggnaden var att minska energiförbrukningen med 2,5 miljoner kilowattimmar per år och jag bedömer att vi kommer att nå det under 2020. Eleffektiviseringen blev något mindre än förväntat medan förvärmningen av förbränningsluft gav bättre resultat än väntat. Detta betyder att koldioxidutsläppen kommer att minska med 350 ton per år istället för 300 ton per år som vi räknade med, och det är ju positivt.
Med tanke på det lyckade resultatet - har ni fler projekt på gång för att ytterligare dra ner på energiförbrukningen?
- Vi har alltid aktiviteter på gång för att effektivisera vår energianvändning, både genom att vi investerar i mer energieffektiv utrusning och optimerar våra arbetssätt. Det senaste projektet är att vi moderniserat styrningen av rökgasfläktarna för att spara el-energi i vårt Järnsvampverk, berättar Magnus Pettersson för Metal supply.
Installationen för att leverera värme till det interna fjärrvärmenätet var klar i januari och i maj 2020 startar leveransen.