23948sdkhjf

LKABs analys av den seismiska händelsen pekar på pelarbrott

Det är den största seismiska händelse som någonsin inträffat i Kirunagruvan. Nu är LKAB klara med sin analys över vad som hände natten till den 18 maj i år.

Läs också: Kirunagruvan utrymd och stängd efter historiskt kraftigt skalv

Analysen som LKAB berättar om på sin hemsida visar att det inte bara var en - utan flera faktorer som sammanföll i block 22. Så kallas det produktionsområde 1146 meter under jord där den seismiska händelsen hade sitt centrum.

I området finns tre schakt där det tippas losshållna bergmassor ner till spårnivå, varifrån malmen sedan transporteras vidare. Mellan de ungefär 300 meter långa schakten bildas bergpelare.  

Enligt analysen är det troligt att den seismiska händelsens startpunkt är att en pelare kollapsat vilket sedan utvecklats till ett storskaligt brott i bergmassan, i ett område som är flera hundra meter stort.

LKAB skriver att schakten i området har varit problematiska och att de trots renoveringar blivit allt större. Därmed har pelarna smalnat vilket i sin tur ökat bergsspänningarna. 

En faktor var att det uppstått en höjdskillnad mellan block 22 och block 26 beroende på en eftersläpning i brytningstakten i block 22. Det är också en av de åtgärder LKAB nu gör - att avsänka block 22 så att höjdskillnaden till block 26 minskar. 

— Nu handlar det om att dra lärdom av händelsen och fokusera på åtgärder som förhindrar att det händer igen, säger Mirjana Boskovic, specialist på seismik inom bergmekanik på LKAB.

Inga personer skadades vid händelsen. Produktionen i gruvan låg till en början nere men startade i mindre skala den 21 maj och var i juli månad uppe i tre fjärdedelar av full produktion.

Analysen utgör underlag för en rapport till Arbetsmiljöverket. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094