AR-teknik gjorde SSAB:s installationsarbete lyckat
Stålföretaget SSAB använde augmented reality, AR-teknik för att övervaka installationsarbete i samband med sitt årliga underhållsstopp. Och enligt projektledaren för underhållsarbete var det inte sista gången.
SSABs varmvalsverk i Raahe i Finland bytte i samband med det senaste underhållsstoppet ut två växellådor som hade beställts från Tyskland. Normalt övervakas installationen av växellådor av en representant från tillverkaren, men på grund av coronapandemin beslutade parterna att pröva ett helt nytt arbetssätt. Det blev augmented reality eller förstärkt verklighet som det kan översättas.
Är det första gången SSAB använder sig av AR?
- Det här var första gången som augmented reality användes i Raahe. De har använt virtual reality tidigare för att förbättra säkerheten på arbetsplatsen, berättar företagskommunikatör Atte Kaksonen för Metal Supply.
Det innebar att den expert som normalt skulle ha övervakat den aktuella installationen inte behövde åka från Tyskland till Raahe, utan han kunde följa och styra arbetet via AR-glasögon som satt i hjälmen på anläggningens egen installationsövervakare.
Men hur gick det till?
Jo, SSABs egen installationsövervakare satte ett par AR-glasögon på hjälmen och försåg sig med en bärbar dator med AR-program. Med de verktygen kunde han visa installationsarbetet för övervakaren i Tyskland, som gav honom kompletterande information utifrån bilden som glasögonen visade.
Innan installationen började testades programmen och utrustningarna noggrant av båda parter, och själva installationen gick så småningom bra.
- Det var ganska lätt att lära sig använda utrustningen, säger planeringschef Jarkko Ahonen på SSAB Raahe och fortsätter:
- Ibland var det svårt att använda de röststyrda AR-glasögonen på grund av den bullriga omgivningen. Men med det här arbetssättet går det ändå snabbare att lösa eventuella problemsituationer. En bild och en video säger ju mer än tusen ord. Det här är framtiden och ett digitaliseringskliv som verkligen tar oss framåt.
Enligt projektledaren för underhållsarbete Alpo Riekki kommer man att troligen använda sig av teknologin även i framtida projekt.