"Krångliga miljötillstånd stoppar gruvinvesteringar"
- Krångliga miljötillstånd stoppar gruvinvesteringar, säger Mikael Staffas som är vd för gruvbolaget Boliden i ett samtal med Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv.
Elektrifieringen kräver metaller som koppar och zink. Europa skulle kunna bli nästan helt självförsörjande – gruvindustrin står i startgroparna för stora investeringar. Men regelverken står i vägen. Så inleds samtalet på Svenskt Närinsglivs hemsida.
För det handlar om den svenska gruvnäringens framtid.
– Tänk världen om 80 år. Vi har elektrifierat vår egen ekonomi men också Kina, Indien och alla länder som inte ens är industrialiserade idag. Vi talar då om en kopparanvändning som är kanske tio gånger så hög som idag. Var ska den komma ifrån? Återvinning löser bara en liten del av problemet, säger Mikael Staffas och fortsätter:
– Länder kan komma att kriga om detta framöver. Och om hälften av all nickel på marknaden kommer från Putin så är det ju ett problem. Det är ett stort strategiskt misstag att Sverige och EU inte har tagit tag i detta tidigare. Men bättre sent än aldrig.
Han menar att inga investeringar rår på den sega tillståndsprocessen.
– Ja, ta Laver-projektet i Norrbotten som exempel. Det skulle bli Europas största koppargruva, men tillståndsprocessen drar ut på tiden. Idag har vi väntat i över tre år på ett regeringsbeslut. Egentligen borde samhället välkomna en 20-miljardersinvestering med öppna armar. Förutom koppar till Europa så ger ju detta både arbeten och skatteintäkter.
– Laver är unikt stort, men situationen är inte unik. Flera mindre projekt bland andra bolag sitter fast i tillståndsprocesser: Kallak i Jokkmokk, som dröjt sex år utan att regeringen fattat något beslut. Norra Kärr utanför Gränna, med sällsynta jordartsmetaller, är ett annat exempel. Det finns också några mindre projekt i Hälsingland.
Så det är tillståndsprocesserna som håller tillbaka investeringarna?
– De senaste sex åren – under hela den nuvarande regeringen – har vi haft noll framgång på tillståndssidan. Så ja, det stoppar upp allting.
Företaget försöker lyfta frågan på europeisk nivå. Kina och Ryssland dominerar marknaden – och där är miljöpåverkan större och prestandan sämre.
– Vi talar miljöförstöring, barnarbete, inga fackföreningsrättigheter. Det är först nu EU börjar förstå hur dumt det är att stirra sig blind på miljöproblemen i Europa när omkring 80 procent av metallförsörjningen kommer utifrån – samtidigt som Europa skulle kunna bli nästan helt självförsörjande med rätt politik, säger Mikael Staffas.