23948sdkhjf

De har bildat en helt ny koncern – är nu kompletta

En ny koncern har sett dagens ljus i Västerbotten. Det är FeRex PlåtTeknik, FeRex SvetsTeknik och FeRex Zink som tillsammans bildat koncernen FeRex AB, och i och med starten av den nya koncernen kan bolagen nu kalla sig för en komplett verkstadsindustri.

Mitt under brinnande pandemi har en ny koncern skapats – FeRex. Koncernen har sitt huvudsäte i Byske, Västerbotten, och de nya dotterbolagen består av Ferex PlåtTeknik i Byske, FeRex SvetsTeknik i Smedjebacken och FeRex Zink som finns i samma lokaler.

Ferex PlåtTeknik i Byske jobbar med laserskärning och kantbockning samtidigt som FeRex SvetsTeknik i Smedjebacken ska jobba med robot- och manuell svetsning av kostruktioner. Dessa konstruktioner ska senare galvas av FeRex Zink.

I koncernen finns nu allt från svetsrobotar och bäddfräsar till fleroperationsmaskiner och andra stora maskiner. Till exempel finns en rejäl kantpress som klarar längder upp till fyra meter med en presskraft på 400 ton, samt en fiberlaser som FeRex beskriver som den kraftfullaste fiberlasern norr om Mjölby.

Anette Lindgren, platschef i Byske, visar oss runt i Byske-fabriken samtidigt som hon berättar om koncernbildningen.

– De olika bolagen finns utspridda i landet, bland annat i Smedjebacken i Dalarna 80 mil söderut. Att ha en pusselbit i företaget så långt bort är inget problem. Vi tillverkar många konstruktionsdetaljer här i Västerbotten och skickar dem i platta paket till Dalarna där de vidarebearbetas och monteras ihop till slutkunderna som finns över hela landet, säger Anette.

I Byske arbetar cirka 50 personer och i de 8 000 kvadratmeter stora lokalerna har verksamheten pågått sedan 2003. Här tillkom det i september en nykomling och kraftig byggsten i bolaget – en 12 kWh stark fiberlaser från Bystronic dominerar rummet den står i.


I det nydesignade skärhuvudet finns en effektiv kylning som ska ge konstanta och exakta skärningar, även under mycket långa skärförlopp.
Foto: Industribilder.se

Hans Sundqvist, ägare till FeRex AB, ansvarade för upphandlingen av laserskärmaskinen, och Jörgen Lundqvist som är ansvarig för FeRex PlåtTeknik känner sig nöjd nu när den står på plats.

– Det är den fjärde lasern sedan 2004 då en 2,8 kWh installerades. Även vår stora kantpress kommer från samma tillverkare och vi har haft ett gott samarbete med Bystronic ända sedan start. Det känns tryggt att kliva in i framtiden med den här investeringen, säger Jörgen.

Till fiberlasern valdes ett helt nytt tillbehör på marknaden – en BeamShaper som placeras i det nydesignade skärhuvudet och som ska ge ett fint skärsnitt i de grövsta plåtarna från 15-30 millimeter. Dessutom skär den snabbt, i alla fall om man frågar laseroperatören Philip Sundqvist. Han konstaterar att flaskhalsen inte sitter i laserskärningen.

– Vi kan producera fler bitar snabbare, vilket gör att plockningen blir en flaskhals. Ett gott betyg på fiberlasern, konstaterar Philip.

Till anläggningen hör även en automationsanläggning, ett höglager med 30 kassetter där det ryms 3 ton stålplåt i varje kassett.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.083