Framtidens stål i EU - Rapport från Metalliska Materials konferens
Ett av föredragen vid Metalliska Materials digitala konferens handlade om Green Steel for Europe som är en forskningssatsning som fått stöd från EU och som har fokus att producera stål på ett miljövänligt sätt med låga koldioxidutsläpp.
Milan Elkerbout vid CEPS som är värd för forskningsprogrammet berättade mer.
– Vi har forskning inom tre områden: teknik, hur man ska finansiera omställningen och EUs lagstiftning.
Även om många fokuserar på teknikutveckling lyfte Milan lyfte flera andra frågor som både företag och politiker bör fokusera på. Det var allt från stort behov av förnybar el, tillgång till skrot för stålproduktion, utökad kapacitet för tillverkning av vätgas, att fånga in koldioxidlagring samt finansiering.
– Lagstiftningen är viktig men också att teknikerna blir mer konkurrenskraftiga.
Inom ramen för EU:s handel med utsläppsrätter har priset på koldioxid stigit kraftigt de senaste åren vilket gjort det mer lönsamt att investera i ny teknik för att minska utsläppen från stålindustrin.
– Priset på koldioxid kommer fortsätta spela en mycket viktig roll.
Förutom de svenska satsningarna på Hybrit och H2 Green Steel pågår flera projekt runt om i Europa för att minska stålbranschen miljöpåverkan. Utvecklingen går framåt men det finns många utmaningar på vägen.
En av de största utmaningarna enligt Milan är om vi kommer kunna få fram tillräckligt med förnybar el.
– Många tittar på vilka processer man kan elektrifiera, för stålindustrin handlar det till exempel om att använda ljusbågsugnar. Men stålindustrin är inte enda branschen som vill ha förnybar el.
Programmet Green Steel for Europe startade 2020 och avslutas i år.
För den som vill ha mer av Metalliska material finns goda möjligheter. Med start den 21 april och sedan ett antal onsdagar därefter kommer de forskningsprojekt som är aktuella inom Metalliska material att presenteras via webbsändningar.