23948sdkhjf

Kritiskt läge: En av fyra ser risk för nedläggning

Nästan var fjärde av de företag och organisationer som idag använder korttidsarbete, riskerar att behöva lägga ner hela eller delar av verksamheten om inte stödpengarna betalas ut snabbt. Det visar en ny undersökning från Unionen.

När Unionen frågade sina representanter för fackförbundets klubbar vilka konsekvenserna skulle bli, om utbetalning av stödpengar för korttidsarbete sker i den takt som Tillväxtverket har kommunicerat. Det visade sig då att ungefär hälften av klubbarna på de företag som idag använder korttidsarbete ser risker med liggande tidsplan hos Tillväxtverket.

Mer än var fjärde klubb bedömer att den långa väntan på stödpengarna kommer leda till personalneddragningar, och en lika stor andel bedömer att en konsekvens blir inställda löner eller att leverantörer inte kan få betalt. Nästan var fjärde klubb anger att en följd riskerar att bli nedläggning av hela eller delar av verksamheten.

– I dagsläget säger Tillväxtverket att det kan dröja till maj innan stödet för det korttidsarbete som inleddes i månadsskiftet november/december kommer kunna betalas ut. Det är alldeles för sent. Korttidstöden är avgörande för att rädda jobb och företag tills vi är ute ur krisen, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.

Drygt 1 200 klubbar svarade på enkäten från Unionen, och klubbarna som deltog i undersökningen representerar företag och organisationer med runt 650 000 anställda sammanlagt i Sverige.

– Självklart har Tillväxtverket ingen lätt uppgift att hantera, men oavsett vad problemet är, så är det regeringens uppgift att se till att de företag som har rätt till stöd får det så snart som möjligt.

Fakta: Utbetalningar av korttidsstöd (källa: Unionen)

  • 11 november år 2020: regeringen presenterar förslag om att förlänga korttidsarbete från 1 december 2020.

  • 15 februari 2021: förlaget träder i kraft.

  • 29 mars 2021: Tillväxtverket öppnar upp för att ansöka om stödpengar

  • April/maj 2021: Stödpengar börjar betalas ut, men handläggningstiderna kan bli långa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11