IF Metall hyllar industrin
– Industrins betydelse för jobben och för vår gemensamma välfärd kan inte överskattas. 2020 exporterades varor till ett värde av 1 428 miljarder kronor. Utan inkomsterna från exportindustrin skulle vi inte kunna vara det välfärdsland som vi är och vill vara, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Uttalandet från Marie kom passande nog den 16 april – den dag då IF Metall firar Exportens dag.
Varför just den 16 april?
Jo, den 16 april är industrins genomsnittliga produktion för den inhemska marknaden nämligen redan avklarad. Det som produceras resten av året motsvarar det som säljs till andra länder. Att tre fjärdedelar av det vi tillverkar i Sverige exporteras är ett tecken på att vi är framgångsrika som exportnation, trots stenhård global konkurrens, berättar IF Metall.
En sak som lyfts fram är alla arbetstillfällen industrin skapar. Inte minst i de industriinvesteringar för klimatet som är igång som Northvolts batterifabrik, LKABs och SSABs fossilfria stål och H2 Greens liknande planer.
– Det är väldigt välkomna och viktiga satsningar, som dessutom kommer innebära nya arbetstillfällen och stora exportinkomster. Men det behöver ske fler stora satsningar i samklang med en grön klimatomställning och teknikutvecklingens möjligheter, säger Marie Nilsson
Exportens dag ska vara en påminnelse om vilken betydelse vår exportindustri och landets industriarbetare har för jobb och välfärd. IF Metall vill att industrin ska ses som ett samhällsintresse.
För att stärka Sverige som exportnation och samtidigt förverkliga klimatomställningen kräver IF Metall en rad åtgärder:
- Utveckla regionala tillväxtstrategier
- Säkra leveranssäker el till konkurrenskraftiga priser
- Effektivisera tillståndsprocesserna
- Satsa på infrastruktur och transporter
- Låt svensk industri bli vinnare i digitaliseringen