Debatt: "Kortsiktig frist förändrar inte systemfelet med ineffektiva tillstånd"
Det handlar om regeringens förslag till tillfällig förändring i miljölagstiftningen som innebär att Cementa kan fortsätta producera ungefär ett år till. Men Cementas anläggning i Slite hade som ambition att bli världens första klimatneutrala cementfabrik skriver branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige, Svemin.
– Klimatironin är beklämmande, säger Maria Sunér.
Svemin menar att cementkrisen visar en klyfta mellan ideologisk klimatambition och det förändringsarbete stora svenska industriföretag gör.
Ambitiösa investeringsplaner inom basindustrin kan göra Sverige världsledande på klimatneutrala råmaterial - såväl metaller som cement. Ett fortsatt långsiktigt brytningstillstånd är dock en förutsättning för att Cementa och HeidelbergCement ska kunna etablera världens första klimatneutrala cementfabrik i Slite 2030 och för Sverige att nå klimatmålen och bli världens första koldioxidfria välfärdsland, skriver Svemin.
– Den stora osäkerheten kvarstår dessvärre regeringens besked idag, det är förödande för företag med långa planeringshorisonter. I praktiken äventyrar läget Cementas omfattande investeringar för klimatneutralitet, säger Maria Sunér.
Svemin berättar att de påtalat bristerna med det system som finns kring tillståndsprocesser under många år. En ny ansökan tar minst tre, fyra år vilket i Cementas fall skulle innebära lång ovisshet om försörjning av cement i Sverige.
– Det bör vara en självklarhet även ur ett beredskapsperspektiv att Sverige kan producera cement inom landet, något vi har alla förutsättningar för - utom tillstånd. Vårt samhälle måste fungera även vid samhällsstörningar, kriser eller krig.
Svemin menar att det borde finnas en statlig aktör eller myndighet som såg helheten i miljötillståndsprocesserna.
– Politiken har här ett enormt ansvar. Utan politiskt mod att se helhetsbilden hur klimatomställningen hänger ihop med bland annat tillgång till klimatneutralt producerade metaller och mineral, skjuter vi problemen framför oss eller till ett annat land utan samma hållbarhetsintentioner, säger Maria Sunér och avslutar:
– IPCCs nya klimatrapport var glasklar med att vi alla måste öka takten i omställningen. Den här uppkomna situationen är vansinne, ett självmål i Sveriges klimatarbete.