23948sdkhjf

Glencore satsar på svensk miljöteknik

Snart är det dags för miljöteknikföretaget Swedish Stirlings lösning PWR Blok att levereras till råvaruhandels- och gruvbolaget Glencore.

Det blir till Glencores ferrokromsmältverk Lion i Sydafrika för att möjliggöra konvertering av industriella restgaser till 100 procent koldioxidneutral elektricitet.

– Det är två olika avtal med Glencore. Det första från februari 2020 är för en installation på 10 megawatt vid deras smältverk Lydenburg i Sydafrika. Under sommaren 2020 skrev vi sedan en avsiktsförklaring med Glencore om en installation på upp till 35 megawatt vid deras smältverk Lion. Det var utifrån denna avsiktsförklaring som vi i våras skrev ett första avtal på 10 megawatt vid Lion, förklarar Sven Ljungberg  som är kommunikationschef för Swedish Stirling för Metal supply.

Det har skett en viss förändring i leverans.

–  Att vi inte börjat leverera vid Lydenburg i våras beror framförallt på att Glencore vill prioritera installation vid Lion först. Sedan har väl covid försenat en del, men primärt är det deras önskan om att prioritera Lion först som är anledningen, säger han.

En första leverans ska göras 2022.

– Vi har inte kommunicerat vilken månad första leverans sker. Vi kör just nu verifiering och skarpa tester i Sydafrika av PWR Blok generation 3 som är den version som vi startar volymleveranser av nästa år, så ambitionen är att första av totalt 25 enheter kan levereras under första halvan av 2022.

Swedish Stirling är ett svenskt miljöteknikföretag som grundades 2008 för att vidareutveckla stirlingteknologins förmåga att omvandla värmeenergi till elektricitet. Bolagets senaste produkt, PWR Blok är en egenutvecklad lösning för att återvinna energi ur industriella rest- och fackelgaser och omvandla dessa till 100 procent koldioxidneutral elektricitet med hög effektivitet. 

– Vi är mycket nöjda med detta projekt som vi tror kommer att minska både våra produktionskostnader och koldioxidutsläpp. Projektet är en del i Glencores ambition att uppnå nettonollutsläpp 2050, säger Japie Fullard, Head of Ferroalloys Industrial assets på Glencore.

Intresset för Swedish Stirlings produkt ökar kontinuerligt.

– Jag skulle nog säga att i och med det första avtalet med Glencore i februari 2020 och avsiktsförklaringarna med Samancore, Richards Bay Alloys och Glencore under sommaren 2020 på total 241 PWR Blok i Sydafrika så har intresset från den globala metallindustrin ökat kraftigt. Även Glencores avgående vd, Ivan Glasenbergs uttalande om att Glencore har ambitionen att nå nettonollutsläpp 2020 och att PWR Blok är en av lösningarna som han gjorde i december 2020 ökade intresset rejält, berättar Sven Ljungberg för oss och fortsätter:

– Alla dessa delar bidrog till att vi i mars i år kunde skriva en avsiktsförklaring med tyska SMS group om en pilot med en PWR Blok i Europa och att de på sikt ska använda PWR Blok-teknologin för energiåtervinningsprojekt inom den europeiska ferrolegeringsindustrin.

Och nog har de mycket att göra de kommande åren.

– På tio års sikt så är vår ambition att en betydande del av den globala produktionen av ferrolegeringar sker vid anläggningar som använder PWR Blok för att återvinna energin i sina restgaser och därmed både minskar sina kostnader och sina koldioxidutsläpp kraftigt. Vår uppskattning är att denna industri globalt årligen släpper ut restgaser där man med PWR Blok kan återvinna cirka 2,6 gigawatt elektricitet. Värdet på denna marknad totalt är cirka 6,5 miljarder dollar så vi har en del att göra, avslutar Sven Ljungberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078