Nytt mineral hittat i Sverige
Det presenterades i en vetenskaplig artikel i den internationella mineralogiska tidskriften Mineralogical Magazine. Statsgeologen och adjungerade professorn Erik Jonsson vid SGU är en av författarna bakom arbetet som genomförts i samverkan med ryska forskare vid institut i Petropavlovsk, Moskva och S:t Petersburg.
Mineralet heter erssonit – namnet kommer från den som hittade provmaterialet, kemisten Anders Ersson från Stockholm.
– Upptäckten av det nya mineralet erssonit kan bland annat ge ny information kring naturliga, och i förlängningen syntetiska, kristallstrukturer som kan agera som jonbytare, säger Erik Jonsson.
Jonbyte är en viktig industriell process för exempelvis vattenrening och renframställning av både kemiska föreningar och metaller.
Hur upptäckten av mineralet påverkar stålindustrin är svårare att svara på.
– Det är väl inte så att jag rakt av kan säga vad exakt som kan komma ut av denna upptäckt, särskilt inte för så specifika tillämpningar som stålindustrin – inte mer än att just dessa mineral och deras strukturer och funktionalitet som inte minst jonbytare är ett aktuellt forskningsområde för vilket vi förstås hoppas att de nya rönen ska kunna göra nytta, berättar Erik Jonsson för Metal supply och fortsätter:
– Varje mineralupptäckt berättar dessutom något om de förhållanden som bildat och omvandlat vår berggrund och ökar därmed den totala förståelsen för dessa geologiska system.
Kemiskt sett är erssonit en vattenhaltig kalcium-magnesium-järnsulfat-hydroxid.
SGU beskriver mineral som kemiska föreningar eller grundämnen som utgör byggstenar för de fasta planeterna. Som exempel ger de att de malmer vi bryter för att få fram metaller och även byggmaterial som sand, grus, ballast och cement består av mineraler. Och att idag känner vi till omkring 5 000 olika mineral.