23948sdkhjf

Spännande forskningsprojekt kring tvätt av metallkomponenter

Att skapa automatiserad övervakning för tvättprocesser av metallkomponenter kan förlänga rengöringsbadens livstid med 75 procent, det fastslås i ett spännande forskningsprojekt.

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Gnosjö Automatsvarvning, Chalmers, Rise och industrikemiföretaget IKP. De är alla eniga om att den framtida lösningen kommer att minska både kostnader och miljöpåverkan. 

– Tillsammans med Rise har vi redan arbetat med frågan. När vi testade en lösning för en härdverkstad minskade de sina badbyten med 50 procent och sänkte sina kostnader väsentligt, säger Charlotte Stigen Låstberg, vd på IKP.

För att säkerställa en komponents exakthet, vilket är väldigt viktigt inom bilindustrin, räcker det inte med en ytterst noggrann mätning. Oönskade partiklar kan undgå kontrolloen varför komponenenterna måste genomgå ett rengöringsbad där olja och mikroskopisk små metallspån försvinner. 

Badens renhet och blandning av kemikalier och vatten måste övervakas för att man ska veta när vattnet ska bytas ut eller kemikalier tillföras. 

Fram tills idag har det gjorts manuellt genom insamlade prover som sedan analyseras i labb.

– Det är en ineffektiv, dyr och tidskrävande process. Det treåriga forskningsprojektet syftar till att automatisera processen och göra onlineanalys av det kemiska innehållet för att kunna förutsäga när kemikalier behöver läggas till, berättar Jens Ringborg, ansvarig för renhet och analys av de komponenter Gnosjö Automatsvarvning svarvar för bilindustrin.

Metoden som ska automatiseras testades manuellt. Testet visade goda resultat.Rengöringsbadens livstid förlängdes med upp till 75 procent. I testet reducerades miljöpåverkan med 50 procent, från 235 kilo CO2 per ton tvättade ton till 120 kilo. 

För Gnosjö Automatsvarvnings del kommer effekterna inte bli så stora. Detta för att verksamheten redan återanvänder reningsvattnet på flera olika sätt.

 – Vi är nog ensamma om att återanvända vattnet efter att det gjort sitt i reningsbaden. Vattnet går utmärkt att skura golvet i fabriken med, både en och två gånger. Vi använder också vattnet till poleringen, så kallad trumling, av de små komponenterna. Men självklart är det bra att effektivisera reningsbaden ännu lite mer, säger Jens.

När projektet är genomfört och nått sin slutstation är förhoppningen att kunna erbjuda ett sensorpaket med tillhörande programvara för analys.

 – Eftersom alla tillverkare av metallkomponenter som använder bad kommer att kunna använda tekniken kommer den göra stor skillnad. Framför allt i Sverige och Tyskland där vattentvätt är vanlig. Men kanske ännu mer för industrier runtom i världen som också har vattentvätt och där vatten är en bristvara, avslutar Jens.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095