23948sdkhjf

SSAB har tillverkat första höghållfasta stålpulvret

Nu har det första höghållfasta stålpulvret tillverkats på SSAB i Oxelösund. Detta är ett stort steg i den resa som SSAB gör för att etablera sig på den kraftigt växande marknaden för additiv tillverkning, även kallad 3D-printing.

Det var i oktober 2020 som SSAB i Oxelösund meddelade att man tar ett steg in i en helt ny bransch, den additiva tillverkningsbranschen, även kallad 3D-printing.

Nu har man producerat det första stålpulvret i den helt nya produktionsanläggningen som består av bland annat en gas-atomiseringsenhet som smälter stålet och sedan finfördelas till pulver med hjälp av en inert högtrycksgas.

Vad kommer ni att göra med detta första pulver, säljs det?

– Generellt så kommer stålet som produceras i den nya anläggningen att främst att användas inom tre områden, berättar Sari Heikkinen som är kommunikationschef på SSAB Special Steels för Metal supply och ger exempel:

– För att utveckla nya produkter till SSABs portfolio, där kommer vi bland annat att 3D-printa provbitar som kommer att genomgå omfattande provning enligt SSABs produktutvecklingsrutiner.

– Ett annat väldigt viktigt syfte är att tillsammans med potentiella och existerande kunder göra intressanta studier där fördelarna av additiv tillverkning kan lyftas och utvecklas.

– Vi kommer också aktivt att leta efter intressanta applikationer i hela vår verksamhet, såsom att tillverka reservdelar eller prototyper för alla våra SSAB-anläggningar.

Arbetet fortsätter nu med att utveckla tillverkningsprocessen där målsättningen är att lansera nya stålpulverprodukter till marknaden under nästa år. Parallellt med utvecklingen av nya produkter fortsätter man även arbetet med att utveckla den nybildade anläggningen. Bland annat genom att implementera ytterligare utrustningar såsom en 3D-skrivare för stålpulver men också en sikt-och paketeringsutrustning.

– Testresultaten ser mycket lovande ut. Särskilt för de viktiga aspekterna av stålpulvret, såsom rundhet och storleksfördelning på kornen vilket också är de största utmaningarna. Även tester och leveranser till kund har varit lyckosamma, förklarar Johnny Sjöström, divisionschef SSAB Special Steels i ett meddelande och tillägger: 

– Jag är väldigt glad över hur långt vi kommit på den korta tiden. Det finns stora framtidsmöjligheter, också när vi framöver startar den fossilfria ståltillverkningen i Oxelösund 2026. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11