Masugnar har alltid legat mig varmt om hjärtat
– Masugnar har alltid legat mig varmt om hjärtat. Som ung forskningsingenjör deltog jag i ett antal projekt runt reduktion av järnmalm och processoptimering. Och under några år på 90-talet var jag chef för råjärnsproduktionen vid SSAB Tunnplåt i Luleå, med fokus på produktion, underhåll och utveckling vid de två masugnarna. Det känns fantastiskt stimulerande att nu ha en aktiv roll i resan mot fossilfri framställning av järn, stål och icke-järnmetaller, med GreenIrons energieffektiva, vätgasbaserade reduktionsmetod. Att dessutom få bidra med mina kunskaper och erfarenheter, när det gäller förstärkt resursanvändning och cirkulära lösningar av avfall och restprodukter från stålindustrin, känns oerhört viktigt och engagerande.
Det säger Göran Carlsson som är ny styrelseledamot i Greeniron i ett meddelande på Greenirons hemsida.
Göran Carlsson blir FAMs representant i Greenirons styrelse och på Greeniron är man övertygade om att hans gedigna, industriella erfarenhet inom metallurgi i hög grad kommer att bidra till utvecklingen av Greenirons verksamhet, står det.
Vad har han då för erfarenhet?
Jo, han har bland annat en Bergsingenjörsexamen från KTH.
Han har varit vd för Mefos och Swerea, SSAB Tunnplåt och chef för SSABs tillverkning av råjärn i Luleå.
Han har också varit adjungerad professor i metallurgi vid Luleå tekniska universitet.
Idag är Göran Carlsson styrelseordförande i Partnerinvest Övre Norrland, IUC Norr och Future Eco och ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.
Greeniron fokuserar på att fossilfritt och kostnadseffektivt fullt reducera metalloxider. Grundaren Hans Murray, påbörjade sin forskning avseende återvinning av sekundärmaterial i slutet av 1960-talet. Och även om världen inte var redo för att använda den nya tekniken då – har den utvecklats vidare och ligger till grund för företagets fem patent kring system- och processlösningen för att reducera metalloxider, och ett för uppkolning av fossilfritt järn.