23948sdkhjf

8,2 procent i lönelyft, hur påverkas du?

Avtalssekreterare på IF Metall, Veli-Pekka Säikkälä hjälper oss reda ut begreppen.

Att tyska IG Metall i förhandlingar kräver ett lönelyft på 8,2 procent är något IF Metall också fått uppgifter om.

– Ja, ja – det är för stålindustrin de begärt det, säger Veli-Pekka Säikkälä till oss och vi frågar om de ser de tyska metallarbetarnas förhandlingar som riktmärke?

– Vi tittar på produktiviteten i Sverige och sedan bestämmer vi kravet. Vi säger också att vi ska gå i takt med Europa. Det innebär att vi kollar hur vi ligger konkurrensmässigt mot våra konkurrenter. Det som är våra viktiga mål i avtalsförhandlingarna är att vi ska ha reallöneökningar och att vi ska ha en hög sysselsättning. Vi måste vara konkurrenskraftiga helt enkelt. Vi måste ha en lönebildning som ser till att vi är det. Det är målsättningen. 

Han berättar att Tyskland är en av de viktigaste konkurrenterna vi har.

– Vad de gör upp om har naturligtvis betydelse för oss, konstaterar han.

Nu förhandlar Tyskland på stålindustrin och kommer även hinna förhandla på verkstadsindustrin innan det är dags för IF Metall att överlämna sina krav.

– Vi vet i god tid innan vi ska överlämna våra krav vilka nivåer man träffat avtal på i Tyskland.

Men det är inte så att IF Metall ställer sina krav utifrån vad IG Metall har för krav.

– Vi gör en egen analys av hur mycket man kan höja lönerna i Sverige. Vi vill att svensk industri ska vara konkurrenskraftig. Vi vill att våra medlemmar ska kunna få löneökningar även nästa år och att vi ska ha en hög sysselsättning och att vi får investeringar till Sverige. Vi vill inte ligga sämre till än dem. 

Men inte heller än någon annan. Jämförelsen med andra görs brett.

– Vi gör alltid en jämförelse med hur omgivningen ser ut. Vi måste fundera så att vi inte hamnar i en situation där vi prisar ut oss och arbetena försvinner från Sverige. De vi tävlar med finns i Europa. Tyskland som är en stor industrination är en av de viktigaste. 

Han förklarar att det dock råder lite olika förhandlingskultur i olika länder.

– De krav vi ställer hamnar vi ganska nära. Det finns andra länder där man har en högre fallhöjd.

Skulle du säga att Tyskland är ett sådant land?

– Det skulle jag vilja säga. Om man tittar historiskt brukar det vara så.

Även Finland kommer ha förhandlingar inom sin metallindustri innan IF Metall träffar sina avtal. Han summerar:

– Vi gör alltid så att vi håller koll på vår omgivning och jämför oss med Västeuropa för det är där vi har våra konkurrenter. Som vi ser det ligger vi ganska bra till nu.

Men han säger att det kan bli en besvärlig avtalsrörelse om det är så att vi har en väldigt hög inflation.

–  Medlemmarnas köpkraft har minskat och det vill de ha kompensation för. Det kommer att bli en sådan diskussion, menar han och avslutar:

– För oss är det väldigt viktigt att Riksbanken gör sitt jobb och ser till att vi håller oss nära inflationsmålet på lång sikt så inte det förtroendet försvinner. Då är risken stor att vi är tillbaka i den svängen som vi hade en gång på 70-, 80-talet då man skulle jaga inflation. Till slut hade vi prisat ut oss och så fick man hålla på och devolvera och sådant. Där vill vi inte hamna igen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094