23948sdkhjf

Nytt miljonprojekt: Reningsteknik för aluminium

Nu satsas över 24 miljoner kronor inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska materials utlysning ”Hållbar metallindustri - Materialförsörjning”. Det är sju nya forskningsprojekt som nu har beviljats stöd från den svenska innovationsmyndigheten Vinnova. Ett av dem är KlirAl.

KlirAl ska utveckla en effektiv reningsteknik för både primäraluminium och sekundäraluminium. Det avskilda materialet ska kunna ”produktifieras” och vara värdeskapande för användarna av reningsprocessen.

Aluminium har två svårigheter i sin framställning för att nå klimateffektivitet. Det första är koldioxidavtrycket för framställning av primäraluminium. Sverige har bland den grönaste elproduktionen i världen och det är därför mycket gynnsamt att producera både primär- och sekundäraluminium just här, så länge produktionen är elektrifierad. Genom att använda sig av grön el blir den huvudsakliga koldioxidkällan de konsumerbara grafitanoderna som används vid primäraluminiumframställningen.

Just nu pågår en teknikutveckling av inerta elektroder som är ett tekniksprång som skulle innebära koldioxidfritt primäraluminium. Aluminiumet blir dock inte lika rent som vid användning av grafitelektroder. Det behövs antingen spädas ut eller renas från, i första hand, järn.

Den andra svårigheten är energiåtgången för att tillverka primäraluminium. Tillverkningsproblemet löser man lättast genom att effektivt återvinna aluminium. Detta betyder att försörjningskedjorna måste ses över för att bibehålla värdet i återvinningsprocesserna. Ett viktigt steg är att kunna rena sekundäraluminiumet från föroreningar som järn och koppar som anrikas vid återvinningen men även att kunna hantera element som mangan, kisel och zink.

– Jag är mycket glad att kunna säga att detta projekt har potential att lösa problem som kommer att möjliggöra en betydande minskning av koldioxidavtrycket för den svenska aluminiumindustrin. Intresset för detta projekt är stort, med partners från hela spektrat, inklusive både primära och sekundära aluminiumproducenter, plåt- och extruderade profiltillverkare samt gjutindustrin, säger Anders Wollmar Jarfors, projektledare för KlirAl samt professor vid Jönköping University, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.144