Stålbolagets affärsidé efter unika upptäckten
Nordisk Staal i Frederiksværk har upplevt lite av varje de senaste decennierna, och nu är de på väg mot ett nytt äventyr.
För tillverkning av verktygsstål på företagets sprayformningsanläggning har visat sig göra av med en extremt värdefull restprodukt.
Sprayformning sker genom att till exempel föråldrade gjutverktyg smälts i verktygsstål. Genom en speciell teknik och under tryck byggs stålet upp till nya stålbalkar i enhetlig kvalitet.
Restprodukten är stålpulvret som landar i botten av anläggningen och det har visat sig ha en förvånansvärt hög kvalitet och användbarhet för användning som pulver i metallskrivare.
Det förklarar vd Jan Sørensen, som också är delägare i Nordisk Staal.
Pulvret överraskade alla
Det var Jan Sørensen som för några år sedan fick idén att restprodukten inne i sprayformningsanläggningen efter upp till 1600 graders värmeproduktion av stålpinnarna, liknar pulvret man stoppar i en metallskrivare.
– Jag tog en hink med pulvret till DTU, och de frågade var vi hade köpt det. Därmed sattes allt detta igång, säger Jan Sørensen och syftar på att allt snabbt sattes igång för att göra en affär av metallpulvret.
Ytterligare studier vid DTU (Danmarks Tekniske Universitet) bekräftade kvaliteten och den omedelbara potentialen hos pulvret. Därefter har bland annat Innovationsfonden stöttat projektet och Nordisk Staal samarbetar även med AM Hub och Made om metallpulvret.
– Studierna visade att vårt stålpulver är väldigt enhetligt och sfäriskt i varje korn, och därför har en bra så kallad flytbarhet. Det gör pulvret mycket lämpligt för metalltryck, förklarar Jan Sørensen.
Samtidigt är kornstorleken på restprodukten från sprutgjutningen från 0-200 my, vilket är precist varierat i de kornstorlekar som metalltryckarna runt om i branschen använder.
60-120 euro för ett kilo pulver
Alla de goda nyheterna påskyndade affärsplanerna för stålpulvret, som tidigare helt enkelt hälldes tillbaka som råvara i sprayformningsanläggningen.
Nu rengörs, siktas och hälls pulvret i hinkar med syfte att sälja det som råvara till ett pris av mellan 60-120 eur per kilo på en marknad för metalltryck, som är liten i Danmark men stor på andra håll i Europa och resten av världen.
– I Tyskland trycker de, svenskarna trycker, och det gör de också i Italien och USA. Det är en stor marknad, bedömer Jan Sørensen, som berättar att ingen riktigt vet hur mycket som trycks i metall runt om i Europa och resten av världen.
Men efterfrågan växer och man uppskattar att det globalt bara finns ett 60-tal tillverkare av metallpulver för att mätta marknaden.
Vi upplever helt enkelt ett så stort intresse för vårt pulver att vi vågar gå ut med det här offentligt nu, trots att vi bara är i uppstartsfasen med försäljningen Jan Sørensen, VD för Nordisk Staal
Och en av producenterna finns i Frederiksværk.
– Vi upplever helt enkelt så stort intresse för vårt pulver att vi vågar gå ut med det offentligt nu, trots att vi bara är i uppstartsfasen med försäljningen, säger vd:n som just nu stänger de första avtalen, för att få in pulvret på den tyska marknaden.
800 kilo pulver på en pinne
Tillverkning av ett stålknippe av verktygsstål på cirka tre till fyra ton ger cirka 800 kilo pulver.
Och när anläggningen på Nordisk Staal kan producera mer än ett stålknippe om dagen är utsikterna för en bra affär uppenbara.
Inte bara för Jan Sørensen.
– Vi har precis utökat ägarkretsen och fått kapitaltillskott för att lyfta ut detta på marknaden, säger Jan Sørensen med hänvisning till att nya investerare kommit in i krutprojektet.
De nya investerarna har tillfört pengarna för att lyfta ut pulvret på världsmarknaden genom dotterbolaget Nordic Metals ApS.
Pulver och stav i samma kvalitet
Att äventyret är lovande för Nordisk Staal och Nordic Metals beror inte minst på att kunderna kan erbjudas ett knippe verktygsstål och tillhörande metallpulver för tryckning med exakt samma innehåll och legering.
Enligt Jan Sørensen kan ingen annan i världen göra det.
Samspelet mellan pulver och stav ger en stor fördel för de företag som kombinerar metalltryck med traditionell bearbetning vid tillverkning av formar eller andra föremål i verktygsstål.
De kan uppnå en fullständig enhetlighet och extremt hög hållfasthet i de färdiga formarna, eftersom stålbalk och stålpulver har exakt samma legering och innehåll.
– Då kommer en kund till oss med en lastbil med begagnade formar, kunden kan ta hem sitt verktygsstål i form av en ny pinne och en tunna pulver, förklarar Jan Sørensen.
Han räknar med att 8-10 anställda kommer att vara anställda på sprayformningsavdelningen när pulverproduktionen kommer igång.