Aluminiumjätte satsar på 100 procent lokalt producerad energi i Sverige
Hydro har flera anläggningar i Sverige, Vetlanda, Finspång och Sjunnen, där företaget nu vill leda vägen mot en hållbar framtid. Om förhoppningen om en 100 procentig lokalt producerad energi från förnybara källor blir verklighet, blir anläggningarna i Sverige en av koncernens grönaste.
För att möjliggöra detta vill Hydro storsatsa på respektive närområde genom investeringar i bland annat solenergi, batterilagring och vätgasproduktion.
Som ett första steg planerar bolaget att sätta upp solpaneler och installera batterilagringssystem som komplement till den lokala vattenkraften. Hydro har också som mål att identifiera en lämplig plats för en egen vindkraftpark. Målet med vindkraftsparken är att säkerställa grön el till Hydros fabriker i Sverige.
– Hydro ska fortsätta att leda vägen inom hållbar aluminiumproduktion och vara en positiv kraft på ett lokalt plan. Vi minskar hela tiden våra utsläpp och återvinner mer skrot, men det räcker inte. Nästa steg är att utvidga perspektivet med mer grön energi från närområdet. För att kunna motverka klimatkrisen och göra mer med mindre, så krävs flera olika insatser på bred front. När man säger ja till förnybara energikällor, så möjliggör man också industrins klimatomställning och säkrar arbetstillfällen, säger Jonas Bjuhr, vd Hydro Extrusions Sverige, i ett pressmeddelande.
Eftersom aluminium är ett hållbart och lätt material och kan återvinnas hur många gånger som helst, utan att förlora egenskaper har också efterfrågan på koldioxidsnålt aluminium ökat. Hydro Extrusions levererar idag aluminiumprofiler med en av marknadens lägsta utsläpp, vilket är möjligt tack vare deras satsningar på omsmältning av skrot till nya göt och att en viss andel göt från fabriker i Norge redan använder förnybara energikällor.
Men det går inte att blunda för att processen vid framställning och återvinning av aluminium är energikrävande. Därför är det viktigt att göra processen mer effektiv och det krävs mer förnybar energi på det lokala planet. Utan detta i beräkningarna – går det inte att nå en nollnivå av koldioxidutsläpp.
– Klimatfrågan handlar inte bara om att minska utsläppen så mycket som möjligt. Det handlar också om att öka konkurrenskraften för företagen och skapa nya möjligheter lokalt. Våra satsningar på omsmältning i Sjunnen är ett bra exempel på det. En snabbare och smartare omställning är något positivt som gynnar hela samhällen och näringslivet på de platser där vi verkar. Alla vinner på det, avslutar Jonas Bjuhr.