23948sdkhjf

De ska kemtvätta H2 Green Steels avfall

Greeniron ska "tvätta" H2 Green Steels avfall i sina patenterade ugnar. Detta för att få en mer cirkulär ståltillverkning. Det rapporterar Dagens industri.

För att maximera hållbarheten vid fabriken som byggs i Boden vill investerare som Daniel Ek och Cristina Stenbeck se till att rest- och avfallsprodukterna som uppstår vid ståltillverkningen brukas. H2 Green Steel har därför tecknat samarbetsavtal med Greeniron som erbjuder processer för återvinning av filterstoft, glödskal och slipavfall med mera.

Maria Persson Gulda är teknikchef på H2 Green Steel och hon ser stora utmaningar med stålindustrins omställning.

Att få ner koldioxidutsläppen är en stor drivfaktor för oss. Men det är lika viktigt för oss att vara cirkulära. Då handlar det om att ta hand om biprodukter på rätt sätt för att få fram användbart material från dem, säger hon till Dagens industri.

Planen är att Greeniron ska lokalisera några av sina patenterade reduktionsugnar på stålverket för att inrätta ett kretslopp som är cirkulärt och inte kräver långa transporter.

Vår huvudsakliga affärsmodell är som kemtvätten, kunderna ger oss deras restprodukter och vi returnerar det ursprungliga stålet eller järnet. Vi tar betalt för själva konverteringstjänsten. I det här fallet kommer vi hantera runt 150.000 ton restprodukter per år, säger Greenirons vd Edward Murray.

Genom att bruka restprodukterna kommer H2 Green Steel att göra stora besparingar. Maria Persson Gulda menar att det återvunna materialet annars hade lagts på deponier och att de innehåller en väldigt stor del järnhalt, på runt 60-70 procent.

I somras fick H2 Green Steel tillstånd att börja bygga stålverket som ämnar producera fem miljoner ton stål 2030.

Greeniron backas bland annat av den tidigare Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg och tog under slutet av förra året in 100 miljoner kronor. Bolaget har nyligen tecknat avtal med Seco/Warwick Group om att producera och leverera reduktionsugnarna baserat på Greenirons teknologi. 

I dagsläget håller den första reduktionsugnen på att produceras. Tanken är att driva ugnarna på plats på andra aktörers stålverk och gruvor, men ska även drivas på egna anläggningar nära deponier.

Vi har en stark önskan om att vår första anläggning ska vara i Sverige och vi är hoppfulla kring att kunna hamna i Bergslagen. Men vi har även några alternativ utomlands. Planen är fortfarande att leverera fossilfritt järn på kommersiell nivå under tredje kvartalet 2023, säger Edward Murray. 

I Bergslagen finns omfattande avfallsdeponier med stora mängder metall till följd av att det tidigare bedrivits stål- och metalltillverknings där.

Källa: Dagens industri

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.07