Åsikter om Kaunis Irons dom
Förra veckan gav Mark- och miljödomstolen klartecken till Kaunis Iron att utöka sin gruvverksamhet. Vi har varit i kontakt med några av aktörerna i detta sammanhang.
Först Emma Önneby, domare i målet.
– Det har varit det är ett mycket ovanligt omfattande material jag kan inte peka ut någon specifik fråga men jag kan konstatera att dels är det många komplicerade frågor, dels är materialet väldigt omfattande och det sammantaget har varit den stora utmaningen, säger hon till oss.
Vi vänder oss sedan till Klas Dagertun, vd för Kaunis Iron där glädjen är stor.
Vad är dina tankar om beskedet?
– Så klart underbart bra för oss och våra anställda. Viktigt för Pajala, dess invånare och näringsliv. Viktigt för Sverige som gruvnation och exportnation. Särskilt viktigt med tanke på det omvärldsläge vi fått erfara under året. Europa behöver bli ännu mera oberoende ur ett råvaruförsörjningsperspektiv och då måste vi kunna tillvarata den järnmalm som finns i Europa, säger Klas Dagertun till oss.
Länsstyrelsen och Naturvårdsverket ville att ansökan skulle avslås.
– Det visar på okunskap och ovilja att utveckla och bidra till att svenska industriföretag ligger i framkant i klimatomställningen.
Vad blir nu nästa steg för er?
– Påbörja investeringen i Kaunis 2.0 – nästa generations gruvnäring i Kaunisvaara. Vi kommer med tillståndet för de två nya gruvorna kunna bedriva verksamhet i ca 20 år. Omfattande prospektering pågår också så vi hoppas kunna lägga grunden för en gruvnäring för generationer i Tornedalen.
Vi frågar hur han bedömer risken för att domen överklagas?
– Stor, det räknar vi med.
Någon mer som var glad över beskedet var Ulrica Hammarström, kommunalråd i Pajala kommun.
– Det var med stor glädje som vi tog emot beskedet att Kaunis Iron får sitt fortsatta och utökade miljötillstånd, säger hon till oss.
Hon fortsätter:
– För oss innebär det att vi kan se fram emot en långsiktig trygghet för gruvverksamheten och våra lokala entreprenörer men även för lokalsamhället.
Men beslutet för Kaunis Iron innebär även en del utmaningar för kommunen.
– Vi har idag enormt låg arbetslöshet och kompetensförsörjningen är en utmaning för oss att hantera. Vi behöver inflyttning och då kommer även utmaningen med att bygga fler bostäder i attraktiva lägen.
Länsstyrelsen var en av de myndigheter som ville att ansökan skulle avslås. Vi når Anna-Carin Ohlsson enhetschef för enheten för miljöskydd. Hon var beslutande i yttrandet till Mark- och miljödomstolen.
– Vi har inte tagit ställning till om vi överklagar, då domen är omfattande, säger hon till oss.
I övrigt hänvisar hon till ett pressmeddelande från länsstyrelsen där landshövding Lotta Finstorp säger så här:
— Nu har en lång process kommit i mål och bolaget har fått ett nytt miljötillstånd vilket är bra för samhället och alla som bor, lever och verkar i området. Det här är ett positivt besked för Norrbotten och för Pajala. Tillståndet är förknippat med många stränga villkor för att säkerställa en hållbar utveckling i området och länet.
Vi har även sökt företrädare för samebyn Gabna utan framgång.