23948sdkhjf

Boliden vill öka produktionen med 1 miljon ton

Boliden satsar på att höja produktionen av malm vid gruvan i Garpenberg.

Boliden har idag tillstånd bryta och anrika 3,5 miljoner ton malm per år i gruvan i Garpenberg, Hedemora kommun. Men nu vill bolaget få nytt miljötillstånd för att kunna bryta 4,5 miljon ton. Det framgår av ett samrådsunderlag som Process Nordic tagit del av.

Anrikningssanden som återstår efter utvinning av värdemineralen används i första hand för framställning av återfyllnadsmaterial till gruvan, så kallad paste.

Bolaget hoppas kunna lämna in en ansökan om utökning i sista kvartalet i år men först ska bolaget genomföra samrådsmöten med berörda myndigheter och närboenden.

Bolaget menar att även om de höjer produktionen behövs inte några nya villkor för utsläpp eller buller utan de kan ha kvar dagens villkor.

Val av brytningsteknik, anrikningsteknik och teknik för transport och deponering av anrikningssand kommer att i stort ske på samma sätt som idag. Bolaget vill dock bygga ett nytt uppfordringsschakt som är djupare än dagens. Antalet sprängsalvor blir färre men varje enskild sprängning blir större.

Bolaget kommer att öka kapaciteten i anläggningen som renar bort kväve från vatten samt öka kapaciteten i anläggningen där paste tillverkas. Bolaget investerar även i fler flotationstankar i anrikningsverket.

I Garpenberg arbetar idag cirka 450 personer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079